"Ik vond het waardevol om te ontdekken wat er


mogelijk is om mijn afscheid écht persoonlijk te maken"

"Ik vond het waardevol om te ontdekken wat er


mogelijk is om mijn afscheid écht persoonlijk te maken"

Uitvaartverzorger Sigrid Hielkema-Tas

Vaak zijn mensen door emoties verdoofd of te vermoeid om de uitvaart de persoonlijke invulling te geven die juist zo mooi en waardevol is. Ik zie het als mijn taak om nabestaanden daarin te begeleiden.
Afspraak maken met Sigrid Hielkema-Tas?
K 040 284 15 50 040 284 15 50

Wat zeggen mensen over uitvaartverzorger Sigrid Hielkema-Tas?

Sigrid: "Mensen noemen me attent en competent. Ze bedanken mij vaak voor mijn betrokkenheid en hartverwarmende begeleiding, de vele suggesties en adviezen."

Sigrid is echt een hele fijne, betrokken en warme persoonlijkheid! We hadden het ons niet beter kunnen wensen.

Waarom is Sigrid uitvaartverzorger geworden?

Sigrid: "Een kennis van mij, zelf uitvaartverzorgster, heeft me jaren geleden enthousiast gemaakt over de uitvaartbranche en over de functie van uitvaartverzorger. Ik heb een mooie, integere functie. Het organiseren van een goed afscheid, in veelal moeilijke tijden voor de nabestaanden, waarin veel beslissingen genomen moeten worden, geeft veel voldoening. De afwisseling en zelfstandigheid geven mij een enorme drive en spreken me erg aan in de verantwoordelijke functie van uitvaartverzorger. Dit zorgt er ook voor dat ik zelf steeds in ontwikkeling blijf."

Wat kan uitvaartverzorger Sigrid voor u betekenen?

Sigrid: "Na een overlijden komt er zeer veel op nabestaanden af. Door alle emoties is het vaak moeilijk de juiste beslissingen te nemen, zeker onder tijdsdruk. Mensen zijn vaak door de schok te verdoofd of te vermoeid om de uitvaart de persoonlijke invulling te geven die juist zo mooi en waardevol is. Ik zie het als mijn taak om mensen hierin te begeleiden. Door goed te luisteren en dingen voor te stellen qua teksten op de kaart of qua invulling van de afscheidsbijeenkomst komen we samen tot het gewenste resultaat. Alle dagen tot de uitvaart blijft ik contact houden met de familie, informeer hoe het met ze gaat, of er al bepaalde dingen uitgezocht en definitief zijn, of ze eraan toekomen hun eigen teksten te maken. Vaak geef ik ze een draaiboek ter ondersteuning.

Tijdens de uitvaart kan het zijn dat ik op de achtergrond meedraai, ook kan het zijn dat ik juist op de voorgrond treed en de hele afscheidsdienst het woord neem om zo de familie te ontlasten en tot steun te zijn. In gedachten blijf ik nog altijd de uitvaart en de familie een beetje bij me houden, ook daarom neem ik na enkele dagen contact op met de nabestaanden. We praten even na over het afscheid en hebben het over de toekomst en ook vaak over de vele dingen die nog geregeld moeten worden. Zo kan ik het voor mezelf afronden, maar realiseer me ook dat de nabestaanden nog een heel rouwproces moeten doorstaan."

Voor welke bijzondere uitvaarten kunt u Sigrid inschakelen?

Sigrid: "Elke uitvaart vind ik bijzonder. Bijzonder vanwege zijn eenvoud. Bijzonder vanwege de enorm sterke familieband die je voelt, of juist niet. Bijzonder vanwege zijn omvang. Bijzonder omdat je met een cultuur kennismaakt, waar je weer veel van leert. Bijzonder vanwege het vertrouwen wat je weer van de nabestaanden hebt gekregen. Ik heb geen voorkeur, de afwisseling durf ik ook gewoon leuk te noemen."

Welke uitvaart staat Sigrid het meeste bij?

Sigrid: "De crematiedienst van een ouder echtpaar, de man stierf enkele maanden na zijn vrouw. Het echtpaar had geen kinderen, een neef die wat verder weg woonde was de opdrachtgever. Aan de reacties van de neef en de familie kon ik merken dat ik voor hun wel een heel goede steun ben geweest, ook mijn houding naar zijn oom toe werd als hartverwarmend ervaren. Hij moest na bijna 70 jaar afscheid nemen van zijn vrouw.

Toen ik in de gaten kreeg dat de as van de vrouw boven zee verstrooid zou worden, een dag voor de crematie van haar echtgenoot, ben ik snel naar het crematorium gegaan om dit tegen te houden. Ik was nog net op tijd. Ik vond het mooier en waardiger om hier nog een maand mee te wachten, om zo hun as samen boven zee uit te laten strooien. De buurvrouw van het echtpaar, die jaren voor hen gezorgd had, was oprecht geëmotioneerd en dankbaar dat ik dat geregeld had. De warme woorden van dank die ik van de familie ontving, ontroerden mij zeer."

Contact met Sigrid Hielkema-Tas

Sigrid werkt als uitvaartverzorger bij Van der Stappen uitvaartverzorging in Nuenen.

Neem contact op


Uitvaart regelen met een uitvaartverzorger

Heeft u vragen?

Kijk eens op de pagina veelgestelde vragen. Hier hebben we voor u een selectie van vragen over diverse onderwerpen verzameld en beantwoord.

Veelgestelde vragen

Juridische hulp bij een sterfgeval

Yarden in de buurt

Bent u op zoek naar een locatie? Wilt u weten of u begraven kunt worden op die mooie begraafplaats bij u in de buurt?