Sabrina Franken in gesprek op wetenschapsdebat

Duurzaamheid verbindt: resomeren en de wetenschap

Duurzaamheid is voor Yarden als uitvaartorganisatie heel belangrijk. Naast een goed afscheid willen we ook dat de uitvaart zo min mogelijk schadelijke effect heeft op het milieu. Daarom pleiten we voor het introduceren van resomeren in Nederland. De wetenschap is onmisbaar bij de ontwikkeling van nieuwe uitvaartmethoden als resomeren.

Vorige week mocht ik in gesprek bij het Wetenschapsdebat. Samen met 50 inspirerende personen deelde ik mijn visie vanuit Yarden over de waarde van wetenschap voor onze samenleving. De brede selectie inspirators van uiteenlopende vakgebieden als de wetenschap en maatschappelijke organisaties was door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Van Engelshoven uitgenodigd.

Duurzaamheid voorop

Enthousiast vertelde ik mijn mede-debatteerders over onze - Yarden’s - visie op wetenschap, waarbij duurzaamheid voorop staat. Ons pleidooi voor een duurzamere vorm van lijkbezorging, naast begraven en cremeren, staat in Nederland nog in de kinderschoenen maar zien wij als dé ontwikkeling van de toekomst op uitvaartgebied. In bepaalde staten van de Verenigde Staten wordt het al wel toegepast, maar voor Nederland is het uniek.

Ik was blij verrast te merken dat duurzaamheid niet alleen voor Yarden, maar voor veel  aanwezigen een focuspunt is als we kijken naar de toekomst. Het bleek dat, hoe verschillend onze achtergronden ook, we een gemeenschappelijk doel deelden. We willen allemaal werken - en bijdragen - aan een langer houdbare wereld, de wetenschap loopt daarbij voorop. Om dit succesvol en duurzaam te maken, hebben we ook de samenleving nodig: het publiek moet het gaan en wíllen dragen. De vraag was dan ook: hoe komen we daar?

Groen doodgaan

Ik pitchte een van de belangrijkste duurzame ontwikkelingen op uitvaartgebied: resomeren, ook wel bio-cremeren genoemd. Ik zou niets liever willen dan deze uitvaartvorm mogelijk maken in Nederland, zodat iedereen zijn uitvaart naar wens zo duurzaam mogelijk kan inrichten en daarin volledige keuzevrijheid heeft. Daarom zet Yarden zich in om de wet op de lijkbezorging aan te passen, zodat in de toekomst resomeren mogelijk is. We hopen dat het voorstel om de wet te wijzigen snel in de Tweede Kamer wordt behandeld.

Wat is resomeren?

In het kort: door middel van een speciale vloeistof wordt het lichaam van de overledene onder verhoogde druk en temperatuur afgebroken. Resomeren betekent letterlijk dan ook: oplossen in water. Na afloop blijft er niets meer over dan wat schoon, wit poeder en een steriele, waterige vloeistof. Daarbij blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van onder andere TNO dat de impact van resomeren op het milieu een stuk lager is dan bij cremeren of begraven. Toch is er weerstand hoorbaar in het land, maar dat is natuurlijk bij elke grote verandering het geval. Bij de eerste crematie in 1914 van Dr. C.J. Vaillant in Westerveld kwamen er ook heftige reacties, terwijl cremeren nu volledig is geaccepteerd.

Resomeren brengt ons naar de oorsprong van onze uitvaartorganisatie. Onze rechtvoorganger AVVL heeft zich ingezet om cremeren voor iedereen mogelijk te maken. Daarom zetten we ons nu in voor de introductie van resomeren in Nederland en geloven in het goed voorlichten van het publiek. We willen iedereen laten wennen aan het idee en de keuzevrijheid te geven om naast begraven en cremeren te resomeren.

Toekomstgericht

Het was voor mij heel inspirerend om aan de hand van de verschillende pitches met wetenschappers en andere maatschappelijke instellingen kennis en ervaringen uit te wisselen. De wetenschappelijke component bij deze bijeenkomst was sterk vertegenwoordigd. Wij als uitvaartorganisatie hebben die wetenschap nodig om ons te richten op de toekomst, een duurzamere samenleving.

Resomeren is de groenste optie, maar vraagt van ons geduld en aandacht. Zowel om het te onderzoeken als om het debat in Nederland te leiden en de politiek erbij te betrekken. De wet op de lijkbezorging moet worden aangepast om resomeren in Nederland mogelijk te maken. Dat het groener is, voelen we niet direct. Dat het anders is, wél. Aan ons de taak om dat nu al wél tastbaar te maken. De techniek is er al, als de wet wordt aangepast heeft iedereen de keuzevrijheid om de uitvaart te kiezen die bij hem of haar past.

Sabrina Franken is Directeur Uitvaartverzorging bij Yarden Uitvaartorganisatie.

Cookies