“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Familie

28 mei 2015
Column 'Familie' van uitvaartverzorger Francisca Vermeulen.

Op een namiddag kreeg ik een melding van een zeer verdrietige kleinzoon. Zijn opa was overleden in het ziekenhuis. De naam van de opa hoorde ik niet goed maar ik begreep dat het een meneer met een buitenlandse naam betrof. We maakten voor ’s avonds een afspraak op het kantoor van Yarden.

Ruim op tijd was ik er. Computer opstarten, koffie en frisdrank klaarzetten en afwachten maar. Op het afgesproken tijdstip liepen een aantal mensen het kantoor binnen. De kleinzoon had enkele familieleden meegenomen waaronder een Nederlands echtpaar. Gelukkig praatte hij zelf ook goed Nederlands.

Wat was hij verdrietig om het overlijden van zijn opa. Zijn opa die hem samen met zijn oma als enige familielid had kunnen meenemen uit dat onveilige land. Nu stond deze zeer jonge man voor de zware taak om de uitvaart van zijn geliefde opa te regelen. Zijn oma bleef thuis. Wel had zij haar wensen kenbaar gemaakt aan haar kleinzoon.

De volgende ochtend bezocht ik de echtgenote. We spraken, zij in gebrekkig Nederlands, over haar echtgenoot en hoewel ik haar niet goed verstond voelde ik zo goed haar verdriet. Ze stelde me voor aan de mensen om haar heen. Naaste familie had ze niet meer, wel veel lieve mensen vanuit haar geloofsovertuiging.

Op de dag van de uitvaart zat ik nog met veel vragen. Het aantal genodigden was niet bekend, hoe lang de dienst ging duren ook niet. In hun cultuur was het gebruikelijk dat een uitvaartdienst wel 3 uur kon duren!

Toen ze er nog niet waren op het afgesproken tijdstip nam de spanning toe. Opgelucht haalde ik adem toen ik ze zag aankomen. De dominee arriveerde vlak voor aanvang met zijn tolk. De dienst duurde slechts een half uur maar werd voortgezet op de begraafplaats. De kleinzoon begeleidde samen met zijn vriendengroep zijn opa naar de begraafplaats. Stoere en geëmotioneerde jongens.

Na afloop van de plechtigheid kreeg ik een dikke zoen van de echtgenote. Hoe bijzonder mensen en hun gewoonten en gebruiken ook zijn, verdriet en dankbaarheid is universeel.

Familie is niet alleen bij wie je wordt geboren, maar juist bij wie je je veilig en geborgen voelt.

Meer columns van Francisca Vermeulen

Meer columns van en informatie over Yarden uitvaartverzorger Francisca Vermeulen, zijn te vinden op haar persoonlijke pagina.

De columns van Francisca Vermeulen en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.