“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Wanneer ben je te oud?

28 mei 2015
Lees hier de column 'Wanneer ben je te oud?' van uitvaartverzorger Francisca Vermeulen.

Mevrouw was in de tuin aan het werk en voelde zich niet zo lekker worden. De dokter werd gebeld en met spoed werd ze per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De adequate medische zorg mocht helaas niet baten.

Daar zat ik dan, in een kamer vol geëmotioneerde naasten. Haar man, kinderen en kleinkinderen.

Totaal overrompeld door dit immense verlies moesten ze gaan bedenken hoe de uitvaart eruit moest gaan zien.

Tussen al het verdriet en de vele familieleden probeerde ik een beeld te krijgen wat de wensen waren voor de uitvaart. Hun gedachten dwaalden voortdurend af, er werd gebeld, mensen kwamen langs.

‘Heeft u het met elkaar erover gehad hoe u de uitvaart wilt hebben?’ vroeg ik. ‘Nee, dat zouden we wel doen als we ouder waren. Maar we staan nog volop in het leven, genieten nog dagelijks van alles om ons heen. Ziek zijn we nooit. Dit is niet te bevatten.’

Tussen de emotie en onderbrekingen door kwam naar voren dat mevrouw ooit had aangegeven om weer terug te gaan naar waar ze oorspronkelijk vandaan kwam. Een dorpje 150 km van waar ze nu woonden. Een dorpje met een kerk en een naastgelegen begraafplaats waar haar ouders begraven zijn. Met deze gegevens ging ik aan de slag.

Na veel telefonisch contact over en weer informeerde ik de familie dat dit mogelijk was. De echtgenoot en de kinderen besloten dat alles dan daar moest plaatsvinden.

Tijdens mijn bezoeken aan de familie kreeg de uitvaartplechtigheid steeds meer vorm. De dag voor de uitvaart kreeg de echtgenoot wel enige twijfel. ‘Waarom gaan we helemaal daar naartoe, we wonen al zoveel jaren in deze gemeente. Wanneer ben je er aan toe om dit met elkaar te bespreken. Tja, als je ouder bent maar wanneer ben je oud?’

De dag van de uitvaart was een mooie zonnige dag. Onze lange reis begon naar het dorpje 150 kilometer verderop. Daar aangekomen werden we ontvangen door de koster van een pittoresk kerkje. De kleinkinderen begeleidden hun oma naar haar graf. Het graf naast haar ouders.

Na afloop bedankte de echtgenoot me. Het was goed zo.

De cirkel was rond.

Meer columns van Francisca Vermeulen

Meer columns van en informatie over uitvaartverzorger Francisca Vermeulen, zijn te vinden op haar persoonlijke pagina.

De columns van Francisca Vermeulen en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.