“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Naastenliefde

28 mei 2015
Column 'Naastenliefde' van Yarden uitvaartverzorger Francisca Vermeulen.

Op een gure, mistige ochtend werd ik gebeld dat er een meneer in zijn woning was overleden. Bij aankomst op het adres werd er opengedaan door een echtpaar. Door de oude, degelijke meubeltjes in de kamer leek het of de tijd heeft stilgestaan.

Mevrouw nam mij mee naar de keuken, waar de overledene nog in zijn stoel zat. Een kopje thee met een bordje met een boterham stonden op tafel. Zo is hij overleden, op zijn stoel aan de keukentafel.

De overledene, jarenlang weduwnaar zonder kinderen. Het echtpaar vertelde dat meneer geen contact had met familieleden of met zijn buren, altijd de gordijnen gesloten had, weinig buiten kwam en zijn vrouw enorm miste. Tja, hoe moet het afscheid er dan uitzien?

Samen met het echtpaar hebben we in de aula bij de kist gestaan. Ze vertelden nog mooie anekdotes over zijn leven en samen hebben we de kist gesloten. Een mooi bloemstuk sierde de kist. Een kleine stoet, 6 dragers, het echtpaar en ik betraden de begraafplaats. Lopend richting het graf brak een klein zonnetje door en een vogel zong zijn lied.

De dragers plaatsten de kist op het graf, namen hun hoed af en knikten nog een laatste groet. Het echtpaar en ik bleven nog even bij het open graf staan, spraken zijn naam nog eenmaal uit en met een gedicht besloot ik de plechtigheid. Zou hij nu eindelijk bij zijn geliefde vrouw zijn?

Het echtpaar verliet in stilte de begraafplaats. Het echtpaar. Zomaar mensen uit het dorp. Door een toevallige ontmoeting in contact gekomen met deze meneer. Ze ontfermden zich jarenlang met aandacht en praktische zorg over hem. Dit echtpaar verloor een vriend. Zo bijzonder. Voor mij is dit echt naastenliefde.

Meer columns van Francisca Vermeulen

Meer columns van en informatie over uitvaartverzorger Francisca Vermeulen, zijn te vinden op haar persoonlijke pagina.

De columns van Francisca Vermeulen en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.