“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Verzameling

28 mei 2015
Column 'Verzameling' van Yarden uitvaartverzorger Francisca Vermeulen.

Het 1e wat mij opviel toen ik aankwam bij het woonhuis waren olifantjes. Heel veel olifantjes. Misschien wel 1.000 beeldjes en afbeeldingen van olifantjes.

Werkelijk overal waar ik keek zag ik olifanten. Op de deurmat, op schilderijen, vitrinekasten vol olifantjes. Op de klok, tafelkleedjes, bloempotjes, zelfs de deurbel had de vorm van een olifant.

De eigenaresse van deze bonte verzameling was plotseling overleden. Haar dochter die bijna dagelijks bij haar kwam, had haar moeder levenloos in bed aangetroffen.

‘Rustig ingeslapen’ zoals ze dat noemen maar voor de dochter een totaal onverwachte gebeurtenis en een heftige ervaring. De band met haar moeder was warm en liefdevol en nu was haar moeder er ineens niet meer.

Met de dochter, de zoon en overige familieleden besprak ik de uitvaart.

De kinderen hadden hier eigenlijk nooit met hun moeder over gesproken. Wel was voor iedereen overduidelijk waar ze van hield.

Op de rouwkaart moest natuurlijk de afbeelding van één van haar olifantjes komen, maar welke?

Al haar familieleden, vrienden en kennissen kenden haar voorliefde voor olifanten en namen dan ook vaak na vakantiereizen een mooi of zeldzaam beeldje voor haar mee. Ze koos dan zorgvuldig een plaatsje voor haar nieuwe aanwinst.

Na een poosje de kamer rondgekeken te hebben, viel de dochters oog op een beeldje van een moederolifant met drie kleine olifantjes ernaast.

De zoon fotografeerde de beeldjes en vroeg me de foto op de voorkant van de rouwkaart te laten zetten. Het werd een prachtige persoonlijke kaart met een mooie symboliek.

De uitvaart was vol mooie, warme verhalen en grappige anekdotes. Om de herinnering aan haar zo lang mogelijk levend te houden, deelden de kleinkinderen aan alle genodigden olifantjes uit. Een ieder zal, bij het zien van zo’n klein olifantje, elke keer aan haar denken.

En de dochter… Zij vindt haar troost in een vitrinekast vol olifantjes waaraan haar moeder maar ook zijzelf veel fijne en persoonlijke herinneringen heeft.

Meer columns van Francisca Vermeulen

Meer columns van en informatie over uitvaartverzorger Francisca Vermeulen, zijn te vinden op haar persoonlijke pagina.

De columns van Francisca Vermeulen en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.