“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Gedragen door muziek

30 september 2016
'Gedragen door muziek', een column van Vivienne Heddes van Yarden & Heddes Uitvaartzorg Enkhuizen e.o.

‘k Loop gewoon in onze huiskamer op te ruimen en ben mij er niet eens van bewust, maar iets doet mij aan mijn vader denken. Op de radio hoor ik muziek van zijn begrafenis.

Herkent u dat gevoel? U luistert naar de radio en u hoort het muziekstuk, dat op de uitvaart van een dierbare werd gedraaid. Dan gaan uw gedachten terug naar dat afscheid en komt u terecht bij herinneringen aan die vriend of aan dat familielid. Muziek kan op deze manier ook bijdragen in het proces van rouwverwerking, doordat u emoties toelaat en zich openstelt voor het een plek geven van die soms onbestemde gevoelens.

Muziek voor een uitvaart

Muziek uitzoeken voor een uitvaart. Hoe pak je dat aan? En hoeveel muziekstukken zorgen voor een evenwichtige uitvaartdienst? Bij het afscheid nemen van oudere mensen kiest de familie vaak voor muziek waar de overledene graag naar luisterde. Of bijvoorbeeld een nummer, dat werd gedraaid, toen een echtpaar elkaar net ontmoette. Dan mag het best een vrolijk nummer zijn. Kleinkinderen wat laten spelen, hoe kort ze ook nog maar les hebben op hun instrument, is ook een mooie manier om een dierbare  te gedenken.

Inspiratie

Ga uit van 4 stukken muziek tijdens de plechtigheid. Zoekt u inspiratie voor passende muziek? Kijk dan eens op de pagina Uitvaartmuziek. Hier vindt u een uitgebreid aanbod van de mooiste afscheidsliedjes. U kunt hier zoeken, luisteren en zelfs een muziekselectie maken en deze direct versturen naar uzelf of één van onze uitvaartlocaties. Een enorme lijst met nummers! Herinneringen worden gedragen door muziek. Zo voelen wij dat.

Vivienne Heddes is uitvaartverzorger bij Yarden & Heddes Uitvaartzorg Enkhuizen e.o. Andere columns van en meer informatie over Vivienne Heddes, zijn te vinden op haar persoonlijke pagina.