“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Geen baan van 9 tot 5

24 september 2015
Column 'Geen baan van 9 tot 5' van Yarden uitvaartverzorger Rita Markslag.

Ik kreeg ’s morgens een melding van het overlijden van een oudere meneer. De huisarts belde zelf omdat de echtgenote erg overstuur was. Het echtpaar had geen kinderen of familie en was al meer dan 60 jaar bij elkaar.

Tijdens dit telefoontje om 5 uur ’s morgens dacht ik, ‘ik kan nu na dit telefoongesprek weer naar bed gaan en wakker liggen om het verdriet van het eenzame oude vrouwtje, of er meteen naar toe gaan.’ Met de huisarts sprak ik af dat ik er meteen aankwam, hij moest immers ook weer verder.

Ze was zo blij dat ik er was. Eerst heb ik maar eens een kopje thee voor haar gezet en rustig met haar gepraat over haar man, haar grote liefde. Ze vertelde me over het mooie leven dat ze samen hadden gehad. Maar ook over wat er verder moest gebeuren.

De collega’s van de verzorging, die door mij waren gebeld, kwamen en hebben samen met haar, haar man de laatste verzorging gegeven. Toen ik samen met haar de rouwauto nakeek die haar man naar de aula bracht, klonk een verdrietig stemmetje, "je blijft toch nog wel even?"

Het was inmiddels half 8 en na samen een kopje koffie te hebben gedronken, nam ik afscheid met de belofte dat ik later op de dag terug zou komen om de uitvaart met haar te bespreken.

Hoe bijzonder kan het zijn iemands vertrouwen te krijgen in het diepst van haar verdriet.

De afscheidsplechtigheid was prachtig. Klein, intiem met zijn lievelingsmuziek en een spreekster voor het vertellen van hun levensverhaal. Een klein Twents kruidenbittertje mocht niet ontbreken bij de koffie. Voordat ze gingen slapen dronken ze dat altijd samen. Toen ze bijna weer alleen was keek ze me vragend aan. Ik glimlachte naar haar en knikte ‘ik blijf nog wel even’.

Hoezo een baan van 9 tot 5.

Meer columns van Rita Markslag

De columns van Rita Markslag en enkele collega’s zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.