“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Jonge moeder

17 februari 2015
Lees hier de column 'Jonge moeder' van Yarden uitvaartverzorger Grietje van Selst.

Het was een warme dag, maar ík kreeg het er koud van…

Haar kindje, 10 maanden jong, zat in de kinderstoel onder de parasol in de tuin. Een heel gewoon en gezellig beeld, maar ik kwam om de uitvaart van haar moeder te bespreken. Zó onwerkelijk.

Nadat de kleine meid door haar papa in haar bedje was gelegd en haar oma een kopje koffie had ingeschonken, vertelden zij over de ziekte die de jonge moeder had gesloopt. Gevóchten had ze, maar toen ze zag, dat ze de strijd zou gaan verliezen, regelde ze zelf alles voor haar afscheid. Die dappere jonge vrouw. Persoonlijke woorden had ze opgeschreven en de muziek uitgezocht. Een spreekster moest haar levensverhaal vertellen…

Een paar weken na het afscheid ga ik even langs bij de jonge vader en de oma van zijn kind. De leegte is voelbaar. Hij is net terug van het consultatiebureau. Zijn dochter doet het goed, ze eet, groeit, lacht… “Maar dat je daar alleen zit, dat is zo confronterend. Het gemis is zo groot en het valt niet mee om de draad weer op te pakken.”

Als we napraten over het afscheid, uiten ze hun dankbaarheid. Alles is zo goed verlopen… Dat één van de chauffeurs voor de rouwauto liep totdat ze de straat uit waren, de rouwkaart met de foto van hun dierbare vakantieplek en het gedicht van een familielid. De toespraak en de muziek. Het was écht háár muziek, ik had de glimlach wel gezien op het gezicht van haar moeder, toen Rammsteins ‘Ich tu dir Weh’ door de zaal knalde.

Bij de herinnering hieraan verschijnt die glimlach opnieuw. We bekijken samen de mogelijkheden voor sieraden met de vingerafdruk, die van haar is gemaakt. Een blijvende herinnering voor henzelf én voor de kleine meid, zodat ze later kan zeggen; “Dit is van mijn mama”.

Meer columns van Grietje van Selst

Andere columns van en meer informatie over Yarden uitvaartverzorger Grietje van Selst, zijn te vinden op haar persoonlijke pagina.

De columns van Grietje van Selst en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.