“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Laatste wensen

4 juni 2015
Column 'Laatste wensen' van uitvaartverzorger Henny Goldebeld.

We denken liever nog niet aan onze uitvaart maar wat als…
Bij de meeste families waar ik kom is het wel al bekend of het een begrafenis- of crematie zal worden maar dan zijn we er nog niet.

Er moeten nog zoveel meer zaken worden besproken. Vaak hoor ik dan ook “wat fijn dat u er bent, we hadden nooit gedacht dat er zoveel geregeld moet worden”.

In al je verdriet moet je het ineens samen met je naasten eens worden of je wel de juiste keuzes maakt voor je overleden dierbare.

“Zou onze moeder het eigenlijk wel willen dat iedereen afscheid van haar kan nemen of sluiten we haar kist meteen. Zitten we op de goede weg, maken we de juiste beslissingen? Of: doe maar standaard maar wat ís standaard?”.

Op mijn beurt vraag ik dan, wat zou uw moeder hier zelf van gevonden hebben en wat is úw gevoel hierbij? We doen het stap voor stap en in de loop van de week worden de plannen concreet. Ieder mens is uiteraard uniek en daarmee zijn of haar uitvaart ook.

Steeds vaker krijgen we het verzoek voor een voorbespreking met mensen in hun laatste levensfase. Mijn ervaring is dat er rust komt na zo’n gesprek en dat de resterende tijd maximaal gebruikt wordt voor het naderende afscheid.

Voorbereidingen treffen maakt het voor achterblijvers makkelijker en voorkomt twijfel. Er is door Yarden een speciaal document ontwikkeld waarin u uw laatste wensen kunt vastleggen. Dit document kunt u opvragen of downloaden via onze website en geeft richting aan uw gedachten. Zo voorkomt u tevens dat u iets vergeet.

Ik kom wel eens formulieren tegen waarin de schrijver zijn of haar wensen richting het naderende einde heeft gewijzigd. De pennenstrepen en verschillende kleuren inkt benadrukken nog eens de zoektocht in de laatste wensen. Soms zijn er bewust velden niet ingevuld en vertrouwt men deze specifieke onderwerpen toe aan de nabestaanden. Het is net of de overledene, door alle aanwijzingen, nog voor heel even de regie in eigen hand neemt en daarmee toch nog een beetje in de buurt is…

Meer columns van Henny Goldebeld

Andere columns van en meer informatie over Yarden uitvaartverzorger Henny Goldebeld, zijn te vinden op haar persoonlijke pagina.

De columns van Henny Goldebeld en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.