“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Mijn dochter en haar vriendin

24 september 2015
Column 'Mijn dochter en haar vriendin' van Yarden uitvaartverzorger Wim de Graaf.

In dit verhaal noem ik de vriendin van mijn dochter, ‘Susan’. Ze waren al vanaf de lagere school ware hartsvriendinnen.

Als vader bracht ik ze vaak naar het zwembad, naar muziekles en rond hun 16e natuurlijk naar de discotheek. In de nachtelijke uren deelden de andere vader en ik onze ophaaldiensten en stonden we natuurlijk altijd ‘veel te vroeg’ weer bij de discotheek.

Susan werd rond haar 18e levensjaar ernstig ziek en viel soms zomaar om. Ze bleek een zeldzame vorm te hebben van een hersenstamvirus. Dit houdt in dat de hersenstam eigenlijk door het virus wordt opgegeten wat resulteert in uitval van functies. Kans op herstel was niet aanwezig en het was nog maar een kwestie van maanden.

Het was een verschrikkelijke periode voor haar ouders, maar ook voor ons en vooral voor mijn dochter, die haar beste vriendin langzaam zag wegglijden. Toen die bewuste vrijdagmiddag mijn telefoon ging en ik Susans vader aan de lijn kreeg wist ik genoeg.

"Wim, Susan is vanmiddag overleden, zou je willen komen."

Het is mijn werk als uitvaartverzorger naar een melding van overlijden te gaan maar dit kwam nu toch wel heel erg dichtbij. Samen met haar ouders en zus verzorgden we Susan thuis en legden we haar in haar eigen bed in de woonkamer.

Voor haar ouders maar ook voor mijzelf was dit erg fijn om te doen. In onze hoofden waren we elke minuut van de dag bezig met afscheid nemen van Susan maar nu gaven we haar ook daadwerkelijk de laatste verzorging. Deze fysieke handelingen maakten haar overlijden ‘echt’. Haar ouders waren enorm dankbaar dat ze dit voor Susan konden doen.     

In de auto onderweg naar huis probeerde ik mijn rode ogen van het huilen wat op te frissen. Ik haalde mijn dochter op om afscheid te laten nemen van haar vriendin. Ze kroop bij Susan op bed en zo liet ik hen alleen. Nog eventjes dicht bij elkaar, een vertrouwd plaatje.

Mijn dochter en haar vriendin.

Meer columns van Wim de Graaf

Andere columns van en meer informatie over Yarden uitvaartverorger Wim de Graaf, zijn te vinden op zijn persoonlijke pagina.

De columns van Wim de Graaf en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.