“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Nazomeren in Hem

30 september 2016
'Nazomeren in Hem' is een column van Vivienne Heddes van Yarden & Heddes Uitvaartzorg Enkhuizen e.o.

Vandaag mijn verjaardag gevierd, op een mooie nazomerdag. Vorige week vierden wij de verjaardag van mijn man, hij heeft de respectabele leeftijd van 50 jaar bereikt. Een mooi feest, met een Abraham van koek, een pop in de tuin en een feest voor familie, buren en vrienden. Dat hoort er toch een beetje bij, het leven moet je ook vieren.

Mijn eigen verjaardag hebben we met het gezin gevierd. Ik ben ook nog geen 50. Het was een prachtige nazomerse dag in Hem. Deze nazomers worden ook wel Indian Summers genoemd, de periode van begin september tot half november dat het weer nog warm en aangenaam kan zijn. In het Nederlands noemen we dit een 'oudewijvenzomer', maar zo voel ik me gelukkig zeker niet!.

Sommige dingen kun je niet plannen

Als je ’s avonds in je tuin de dag nog een keer doorneemt dan besef je je heel goed dat we over een paar weken al weer de open haard of de vuurkorf weer kunnen aansteken. Deze temperaturen van 23 graden overdag in september is niet gebruikelijk, de herfst klopt voor dat je het weet aan de deur! 

De parallel naar mijn vak trek ik vaak in dergelijke dagen.  En ja, het klinkt als een open deur maar het is echt waar. Sommige dingen in het leven kun je niet plannen en komen als je het niet verwacht. En dat is maar beter ook.  Dat je daarna snel moet handelen en voor de nabestaanden de juiste keuzes moet maken staat buiten kijf. Dit maakt essentieel onderdeel uit van mijn beroep.

Toch mag ik die Indian Summers wel! Je weet dat je moet genieten van het 'moment' maar je weet ook dat het ieder moment kan omslaan in een 'storm'. Was alles in het leven maar zo eenvoudig…

Vivienne Heddes is uitvaartverzorger bij Yarden & Heddes Uitvaartzorg Enkhuizen e.o. Andere columns van en meer informatie over Vivienne Heddes, zijn te vinden op haar persoonlijke pagina.