“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Herinneren met een glimlach

7 april 2015
Lees hieronder de column 'Herinneren met een glimlach' van uitvaartverzorger Rob van der Waal.

Nadat wij afscheid hebben moeten nemen van een dierbare gaat het ‘gewone leven’ onherroepelijk verder. De dagelijkse beslommeringen gaan gewoon door. Hoe fijn is het juist dan om met gelijkgestemden stil te staan bij hen die we moeten missen.

In het kader van de jaarlijkse Yarden herinneringsweken ‘Heimwee met een glimlach’, organiseerden we op 6 november jongstleden in ons uitvaartcentrum te Hoogeveen voor de derde keer een herinneringsavond. Alle nabestaanden die wij het afgelopen jaar mochten begeleiden bij het organiseren van het afscheid van hun dierbare, hebben wij persoonlijk uitgenodigd door middel van een mooie kaart.

Ook via een persbericht in de krant en op yarden.nl werd men uitgenodigd voor deze avond. Iedereen was welkom, of Yarden nou rechtstreeks betrokken was bij het afscheid of niet, of het een recentelijk afscheid was of al wat langer geleden.

Die avond kwam men warm aangekleed in het sfeervol verlichtte uitvaartcentrum. Bij binnenkomst kon de naam worden opgegeven van hun dierbare waarvan ze de naam wilden laten oplezen. Ook kon iedereen een grote witte kiezel uitzoeken waarop ze een lieve boodschap aan - of de naam van - hun overleden dierbare konden schrijven.

In de aulazaal werd live mooie en passende gitaarmuziek gespeeld en gezongen door Duo Sensitive. We hebben geluisterd naar gedichten, prachtige muziek en het oplezen van de namen. Bij elke opgelezen naam kwamen de naasten naar voren en staken een kaarsje aan en zetten die vervolgens neer op een groot rood houten hart. Het licht en de warmte van de vele kaarsen was een symbolische verbinding met hen die we zo verschrikkelijk missen.

Een  bijzonder en warm ritueel waar ook wij een brok van in onze keel kregen en soms een traantje moesten wegpinken.

We sloten de avond af door in optocht naar de, met fakkels verlichtte, begraafplaats aan de Zuiderweg te lopen. Ook hier speelde muziek. Velen hebben hun witte kiezel en een grafkaarsje, onder begeleiding van een Yarden medewerker, achtergelaten bij het graf van hun dierbare of bij de urnenmuur.

Een avond vol liefde en warmte waar onze geliefde dierbaren werden herdacht.

Een avond vol heimwee, en een glimlach...

Andere columns van Rob van der Waal

De columns van Rob van der Waal en enkele collega’s zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.