“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Herinneren

26 oktober 2015
Lees hieronder de column 'Herinneren' van uitvaartverzorger Rob van der Waal.

Alweer bijna een jaar geleden waren er de landelijke herinneringsweken van Yarden. Alle families die een dierbare moesten missen dat jaar werden door ons uitgenodigd om deel te nemen aan de herinneringsavond in het Yarden uitvaartcentrum aan de Alteveerstraat.

Een groot aantal mensen reageerde op de uitnodiging die ook in de Hoogeveensche Courant had gestaan. Niet alleen zijn mensen welkom die het afgelopen jaar iemand zijn verloren, ook hun vrienden of familie die meekomen om hen te ondersteunen zijn van harte welkom. En uiteraard begroeten we ook graag de mensen die hun dierbare al jaren moeten missen.

Voorlezen van de namen

Wat een vast onderdeel is geworden van deze avond is het voorlezen van de namen. De naam van de overledene wordt opgelezen en de naasten komen naar voren om een kaarsje aan te steken. Een warm en emotioneel ritueel.

Ik herinner me nog goed 2 jonge zussen die er vorig jaar ook bij waren. Enkele jaren geleden mocht ik hen begeleiden bij het afscheid van hun alleenstaande moeder. Ze hadden gekozen voor een klein, intiem afscheid met alleen directe naasten. Bij aanvang van de herinneringsavond gaven ze aan het fijn te vinden dat de naam van hun moeder die avond ook weer zou worden genoemd.

Brok in hun keel

Nadat eerst de mensen welkom werden geheten en we luisterden naar mooie livemuziek werden de namen van de overledenen genoemd. Eén voor één, en de familieleden kwamen naar voren om het kaarsje aan te steken. Met liefdevolle gevoelens aanschouwden de 2 zussen het ritueel van het oplezen en aansteken van de kaarsen. Toen werd de naam van hun moeder opgelezen: “We gedenken Dora Schokker.” De zussen kregen een brok in hun keel, stonden op en liepen samen naar voren om een kaarsje aan te steken.

Eenmaal terug op hun stoel zag ik ze naar elkaar glimlachen. Een traan rolde over hun wang.

Of ik moet me heel sterk vergissen maar ik weet bijna wel zeker dat de zusjes er ook dit jaar weer bij zullen zijn.

Andere columns van Rob van der Waal

De columns van Rob van der Waal en enkele collega’s zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.