“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Donkere dagen

4 juni 2015
Een column van uitvaartverzorger Henny Goldebeld, over de donkere dagen in december.

De maand november staat doorgaans in het teken van lichtjestochten, herinneringsweken en herdenkingsavonden. Een moment waarbij we stilstaan en denken aan een ieder die ons dierbaar is en dierbaar is geweest.

We steken een kaarsje voor ze aan en herdenken hen. Samen herdenken is waar we behoefte aan hebben. Nu is het alweer december. Het feest van Sinterklaas, Kerstmis en Oud en Nieuw.

Het is weer vroeg donker, de gordijnen gaan dicht en we spreken elkaar minder op straat. We zijn druk met alle voorbereidingen en het kopen van cadeautjes voor het sinterklaasfeest en die o zo belangrijke vraag, ’wat zetten we met Kerst nu weer op tafel?’

Ik hoor best vaak "ik hoop dat deze maand maar weer snel voorbij is, ik zie er zo tegenop. De kerstdagen die altijd zo gezellig waren, samen de kerstboom optuigen, met z’n allen eten aan een grote tafel en dan nu die lege stoel… Dan nog Oud en Nieuw, druk zijn met het bakken van oliebollen en appelflappen en elkaar het beste wensen voor het nieuwe jaar. Nee, het zal nooit meer zijn zoals het was."

Helaas zijn er steeds meer mensen die, ongewild, deze dagen in eenzaamheid doorbrengen. Misschien kunnen we daar eens bij stilstaan en om ons heen kijken. Is er iemand binnen je familie, vriendenkring of in de straat die alleen is?

Misschien kunnen we hen eens uitnodigen of verrassen met kaartje, een klein cadeautje of een bloemetje. Een beetje aandacht en warmte verdient toch iedereen.

Nee, het zal nooit meer zijn zoals het was. Maar wat wel is en blijft, zijn de mooie herinneringen.

’t Is niet de dood die ons scheidt,
’t is de liefde die ons verbindt.

Ik wens u warme feestdagen toe en alle goeds in het nieuwe jaar!

Andere columns van Henny Goldebeld

De columns van Henny Goldebeld en enkele collega’s zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.

Wilt u meer weten over uitvaartverzorger Henny Goldebeld?

Bekijk haar persoonlijke pagina.