“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Landelijk Steunpunt Verlies

Het Landelijk Steunpunt Verlies wil de aandacht voor rouw in de privésfeer en in de samenleving bevorderen. Nabestaanden kunnen voor hulp en advies bij verlies en rouw terecht bij het Centrum voor Verlies en Rouw.

Hulp en advies bij rouw en verlies

Het Landelijk Steunpunt Verlies (LSV) biedt hulp aan mensen die te maken krijgen met verlies. Niet alleen het verlies van een dierbare, maar ook van bijvoorbeeld een relatie, werk of gezondheid, kunnen leiden tot heftige emoties en een hoop (praktische) vragen. De website van het LSV geeft antwoord op zowel emotionele als zakelijke vraagstukken, zoals nalatenschap en wilsverklaringen.

Centrum voor verlies en rouw

Misschien wilt u praten met iemand die er speciaal is om u te ondersteunen. Zoekt u rouwbegeleiding bij u in de buurt? Op de website kunt u in het bestand van het LSV zoeken naar een specifieke hulpverlener: rouwtherapeuten, professionele rouwbegeleiders en vrijwillige rouwzorgers. Voor een luisterend oor of voor informatie en advies, kunnen nabestaanden ook terecht bij de hulp- en advieslijn van het Centrum voor Verlies en Rouw van het LSV.

Hoe gaat de stichting te werk?

In de 1e plaats is het Landelijk Steunpunt Verlies er voor nabestaanden. Daarnaast zet de organisatie zich in om rouwzorg naar een kwalitatief hoger niveau te brengen, door onderzoek, publicaties en opleidingen voor vrijwilligers en beroepskrachten.

Het LSV maakt gebruik van een landelijk verwijsbestand met honderden gekwalificeerde vrijwilligers en beroepskrachten die bekend zijn met de zakelijke en emotionele kant van rouw. Zij kunnen informatie geven of doorverwijzen naar andere deskundigen op deze gebieden.


Uitvaart regelen met een uitvaartverzorger

Heeft u vragen?

Kijk eens op de pagina veelgestelde vragen. Hier hebben we voor u een selectie van vragen over diverse onderwerpen verzameld en beantwoord.

Veelgestelde vragen

Herinneringsweken, mooie roos

Verder na een afscheid

We willen u graag ook na het afscheid verder helpen. Dat kan praktische hulp zijn als het opruimen van de kleding of het bezoeken van een bijeenkomst.

Lees meer over nazorg